BLOG

Amarone della Valpolicella

Základní fakta Jedno z velkých, italských vín - Amarone (z italštiny „amaro“ – hořký), díky hořko nasládlé chuti. Je to název pro víno z regionu Valpolicella, který se nachází na severu Itálie, poblíž města Verona a největšího italského jezera Lago di Garda. Od roku 1968 má status DOC a od 2010 již DOCG. Hlavní odrůdou pro výrobu je Corviňa Veronese (mezi 45 - 95%), Rondinella (mezi 5 - 30%), v malém množství Molinara a v dnešní době se častěji můžeme setkat s max. 25% ...

Brunello di Montalcino

Základní fakta a historie  Městečko Montalcino leží asi čtyřicet kilometrů jižně od města Siena v oblasti Toskánsko. Oblast, kde se vyrábí Brunello di Montalcino se rozkládá na ploše 24. 000 hektarů, z nichž je pouze 15% osázených vinicemi. Po stranách je ohraničeno řekami Ombrone, Asso a Orcia. Montalcino má několik půdních typů, vzhledem ke svému vzniku během různých geologických období. Má typické středomořské klima, převážně suché, srážky se převážně vyskytují na jaře a konce...

Chianti Classico DOCG

Základní fakta a historie Oblast Chianti Classico leží v samém srdci Toskánska, mezi Florencií a Sienou. Zde vzniká jedno z nejslavnějších a nejznámějších italských vín. Celkem 70.000 tisíc hektarů vinic, které leží v nadmořské výšce v rozmezí 200 – 800 metrů. Podnebí je kontinentální, bez velkých teplotních změn. Terén je kamenitý a mělký, výrazně se liší místo od místa. Celá oblast je také tvořena lesy s převahou dubů, kaštanů, borovic, cypřišů a velmi důležitým aspek...

Primitivo

O odrůdě Primitivo se do dnes vedou spory, odkud vlastně pochází. Nejpravděpodobnější a geneticky dokázaný se jeví region Dalmácie v Chorvatsku, kde se jmenuje Crljenak Kaštelanski, kde ho ale na konci 19. století téměř zničila Phylloxera vastatrix. První zmínky v Itálii, v regionu Puglia se datují někdy okolo roku 1870. Další důležitou oblastí pro tuto révu je Californie, kde ho můžeme znát pod jménem Zinfandel. Vyskytuje se i název Plavač Mali – dnes již víme, že to není tato od...

4 položek celkem